D | SHELF | DESIGNER
D SHELF, d'shelf, dshelf, hylla, förvaring, vägghylla, kökshylla, förvaringshylla
339
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-339,qode-quick-links-1.0,vcwb,vcwb-ver-2.6.1,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,columns-3,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

PRISBELÖNT DESIGN

Det hela började under Svenska Designåret, ett projekt med syfte att lyfta fram designens roll i samhället. En jury fick då i uppgift att utse Sveriges smartaste förvaringsidé. Juryn, bestående av Lars Engman, designchef IKEA, Margaretha van der Bosch, designchef H&M, och Tom Hedqvist, rektor Beckmans Designhögskola, valde ut tolv finalister bland fler än 5 000 bidrag. Därefter fick svenska folket rösta fram de tre smartaste idéerna. Närmare 10 000 svenskar deltog i finalomröstningen och vinnare blev den smarta hyllan D SHELF, designad av Johan Hedengran.

Efter sin vinst blev Johan uppvaktad av IKEA. De ville kommersialisera D SHELF och bjöd in honom till ett möte på huvudkontoret i Älmhult. Väl på mötet tackade han nej och valde istället att vidareutveckla sin patenterade hylla på egen hand.

För Johan var det viktigt att själv kunna kontrollera produktionen och placera tillverkningen i Sverige. Detta för att kunna garantera produktkvalitet, miljömedvetenhet och svensk hantverkstradition.

JOHAN HEDENGRAN

Designer av hyllan D SHELF som vann första pris under Svenska Designåret. Johans design utgår alltid från ett vardagsproblem i syfte att skapa en lösning. Resultatet blir en nytänkande design som kombinerar stil med funktion. Detta gäller både för D SHELF och överraskningsprodukten D PAD.
U
ppvuxen i Umeå men har även bott och verkat i Stockholm, Uppsala och Göteborg. Idag bosatt i Umeå efter att familjelivet fört honom tillbaka till hemtrakterna i norr. Utbildad civilingenjör i Umeå, designer i Älmhult, och säljare i Göteborg. Beviljats patent för D SHELF med dess fiffiga monteringsbeslag.
Johan gillar problemlösning, hemmapyssel, resa, husprojekt, brädåkning, båtliv och familjeliv. Energisk sedan födseln. Har vunnit hundratals kreativa företagstävlingar inom vitt skilda områden. Fått utmärkelsen “Fiffiga Folket” av IKEA of Sweden. Utnämnd till “Möjligheternas Matador” av tidningen VK.

DESIGNÅRET

Designåret var den svenska regeringens temaår. Ett omtalat projekt som syftade till att lyfta fram designens roll i samhället och uppmärksamma att det vi använder till vardags är formgivet, något som man ofta inte tänker på. Designåret fick drygt 60 miljoner för att genomföras.
“Fiffiga folket” var IKEA:s stora designtävling och bidrag till Designåret. Det var en populär tävling där designers och svenska folket bjöds in till att deltaga med sina bästa idéer till inredningsdesign och förvaringslösningar. Över 5 000 designbidrag inkom. Närmare 10 000 svenskar deltog i finalomröstningen, med D SHELF som vinnare.